Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

50x MARCO VAN BASTEN

OCT 31 2014

avtor: Klub navijačev

Petdeset dejstev, ki jih nočete zamuditi...

8. avgusta 1995 je končal svojo športno pot. Vsem se je zdelo da bo tako, vsi so to vedeli in prav vsi so imeli cmok v grlu. Galliani in Braida sta sedela okamenela, vsak na svoji strani. Nad njima so počivale vse svetlikajoče se lovorike. Pod njimi je bil on, Cigno di Utrecht (Labod iz Utrechta). Lep in žalosten v svoji marinirani srajci. Ura je odbila 18 in Marco Van Basten zapušča nogomet. Via Turati je bila ena sama opustošena peč. Marco se smeje in reče: »Želim oznaniti nekaj kratkega: odločil sem se da zaključim svojo igralsko kariero«. S to izjavo je zapustil nogomet eden največjih igralcev vseh časov. Van Basten nadaljuje: »Vi (novinarji) pravite da sem bil velik igralec? Jaz vem le, da sem igral za velikansko ekipo. Imel sem tudi slabe tekme, zgrešil sem tudi nezgrešljivo«. Malenkosti Marco, malenkosti. »Ko mi je dr. Martens rekel, da se tako ne more več naprej, sem se odločil da si je najbolje odstraniti zob.« On temu pravi zob… Po konferenci so vsi odšli na San Siro, kjer je Marco pozdravil navijače. Pogledati je šel svojega naslednjika s številko 9 (George Weah), toda ljudje bodo peli in jokali za njim. »Marcovanbasten, ce solo Marcovanbasten!«

  1. Gol proti Sovjetski zvezi na Evropskem 1988. Slalom Maradone proti Angležem ostaja vrhunec, toda žoge ni nobeden več tako dobro udaril.
  2. Bolj kot da je imel eleganco, on je BIL eleganca. Z žogo je plesal.
  3. Končal je prehitro, podobno kot Best in Cruijff. Izgubil je pomembna leta kot Michael Jordan. Prispeva k mitski razsežnosti.
  4. Nikoli se ni našel interist ali juventin, ki bi ga resno kritiziral. Van Basten je bil spoštovan in občudovan povsod. San Siro je pozdravil na tekmi pokala Berlusconi: bila je tekma Milan-Juve in slišali so se le aplavzi.
  5. Bil je prestolonaslednik. V njegovem prvem profesionalnem nastopu je zamenjal Cruijjfa.
  6. Bil je unikaten in originalen produkt: dva izmed treh najboljših nogometašev v zgodovini nogometa nista bila nikoli visoka 190 cm.
  7. Je unikaten in originalen produkt: Ibra mu je podoben, toda nobeden drugi napadalec ni bil takšen strelec, podajalec in tako odločilen na vseh nogometnih tekmovanjih, kot je bil on.
  8. Škarjice proti Goteborgu in 4 zadetki v Ligi Prvakov, ki so se vpisali v zgodovino. Dosegel je tudi štiri zadetke proti Vitochi, toda tega se ne spomni več nobeden.
  9. Škarjice proti Den Haggu, ki jih Marco smatra še lepše. Youtube uniči vse dvome v 20-ih sekundah: Marco, imaš prav.
  10. Za Milan je v 85 tekmah dosegel 124 golov (na tistih tekmah, ko je zadel. To ni skupno število odigranih tekem).
  11. V teh 85 tekmah Milan ni nikoli izgubil. Nikoli. Bolj impresiven statistični podatek ne obstaja.
  12. Prvi igralec, ki je osvojil tri zlate žoge. Dve je podaril.
  13. Osvojil je vse. Na poslovilni konferenci je Galliani iz žepa vzel list in začel naštevati njegove dosežke. Ni se ustavil več govoriti.
  14. Vsi so ga brcali v noge. Pasquale Bruno, Ferari, Nela, Galia, Koehler. To so bili stopperji, ne pa obrambni igralci.
  15. Poteze je imel tudi izven igrišča. Po tem, ko je osvojil svojo prvo Ligo Prvakov je prišel iz slačilnice ovit v brisačo in vprašal novinarje: »Imate glavnik?«
  16. Dosegal je težke zadetke. Na finalni tekmi Lige Prvakov 1989 v Barceloni, proti Crveni Zvezdi in Werderju. Kdo je dosegel dva odločilna gola na povratnih tekmah?
  17. Učil je literaturo in fantom iz Curve govoril metafore. V dneh njegove upokojitve so navijači izobesili na San Siru transparent: »San Siro brez tebe je kot orel brez kril.«
  18. Bil je nekakšen nepremičninski agent. Takoj ko je prišel v Milano, je kupil hišo Ray-a Wilkinsa. Stanovanje je bilo ovrednoteno v petih minutah.
  19. Bil je raziskovalec. Leta 1972, pri osmih letih, je bil z družino na počitnicah v Veroni ter se izgubil na ulici. Našel je družinski avtomobil, ko je njegov oče že poklical policijo.
  20. Ima tisti plemiški videz, toda prišel je od nikoder. Ob prihodu v Milan je Gazzetta objavila manjši članek. Ob njem je bil članek o fenomenalni okrepitvi Interja: Enzo Scifo.
  21. Tri zadetke proti Angležem na evropskem prvenstvu se ne doseže, če nisi car.
  22. Imel je poseben čar. Ko je pozdravil San Siro je bil oblečen v roza srajco in jakno iz jelenje kože. Nobeden ni nikoli razumel zakaj, toda te kombinacije se danes spominjajo vsi.
  23. Razkrinkal je prevarante. Vedeževalec do katerega je šel Liedholm leta 1987 je napovedal: »Ta bo v Italiji pogorel.«
  24. Finale interkontinentalnega pokala je odločil brez zadetka: Milan – Olimpia Asuncion 3:0, 2x Rijkaard in Stroppa. Za vse časopise je bil MVB igralec tekme.
  25. Zadetke je dosegal na vse načine, tudi iz prostih strelov.
  26. Je simbol izven serijskega nogometa. Liesbeth, njegova zaročenka in kasneje žena, je delala v kavarni v Amsterdamu. Trenirala je kuhanje špagetov zaradi kasnejše selitve v Italijo.
  27. Marco je del tria Gullit-Van Basten-Rijkaard, ki predstavlja nogometno ero v treh imenih.
  28. Na večer, ko se je upokojil, je TV kanal Italia 1 predvajal posnetek z njegovimi zadetki. TV share je bil 30%! Poskusite to s Cristianom Ronaldom in nato bomo šteli do kje pride.
  29. Bil je muhast toda poseben človek. Igral je bridge, cricket, klavir in učil se je tenis. Vprašajte Messija koliko strasti ima poleg nogometa.
  30. Bil je radodaren. Dal je mesto v zgodovini nogometa Olde-ju Riekernku, ki mu je kot prvi uničil gleženj.
  31. Všeč je tudi tistim, ki berejo zadnjo stran Gazzette (politika). Dobro igra golf, na 100 metrov je tekel manj kot 11 sekund.
  32. Lahko bi bil tudi zvezda v drugih športih. Za Pincolinija bi bil odličen tekač čez ovire. Nekoč so ga namestili na kolo. Pedale je porival z močjo 550 watt-ov, dvakrat več kot ostali nogometaši.
  33. Avtogol Buya (Real-Milan) se je začel z njegovim udarcem z glavo na robu igrišča. Zahtevnost skoka je bila neverjetna, sodniki so ga ocenili z 10.
  34. Ko se je upokojil je spravil v jok Sacchija in Capella, dva človeka ki redko posežeta po robčku.
  35. Ob prihodu v Italijo ni rekel: »Vedno sem sanjal igrati za Milan«, toda doma je imel rdeče-črn dres Incocciatija s številko 8.
  36. Kot trener ni bil nič posebnega, vseeno je na evropskem prvenstvu 2008 dominiral Italijo in v neverjetni tekmi izgubil z najboljšo Rusijo v zadnjem stoletju.
  37. Igralci iz njegovih nogometnih let ga redno smatrajo za številko 1. Na igrišču igralci vedno vedo kdo je najboljši.
  38. Na svojo poroko je prišel z berglami, medtem ko je njegova žena izgledala spektakularno.
  39. Zapustil nam je nogometno gesto, ki ima pridržane pravice: enajstmetrovka s podajo.
  40. Je idol navijačev, ki ga nikoli niso videli igrati.
  41. Legendarna nizozemska revija ga je dvakrat zapored dala na naslovnico in vse razprodala.
  42. Bil je vedno malo naš. Njegovo ime je Marcel, nato ga je oče »poitalijaniziral«.
  43. Dosegel je 37 golov v eni sezoni prve nizozemske lige.
  44. Teh 37 zadetkov je dosegel v 26 tekmah.
  45. Kariero je končal, ko je Serie A oznanila fiksne številke igralcev. Da, si večna številka 9, tudi če ti na dres niso nikoli napisali priimka.
  46. Po Milanu se je vozil z Lancio Turbo in Fiat Uno-m. Spiderja lahko obdržite.
  47. Imel je pogum da reče stresu stop. V življenje je sestavljeno iz prioritet.
  48. Asistenca Rijkaardu na tekmi Milan – Benfica 1990. Če lahko narediš vse z enim dotikom, zakaj uporabiti dva?
  49. Maradona je bil še boljši, toda nekega dne je dejal: »Marco se je poškodoval ravno takrat, ko je postajal najboljši od vseh ostalih.«
  50. Želel je igrati na Svetovnem prvenstvu 1994 z desetimi minutami avtonomije. Milan je bil šokiran in je nasprotoval (imel je prav), toda njegovo sporočilo ostaja: nogomet se ljubi na polno.

Povzeto po Gazzetti dello Sport (31.10.2014)

VSE NAJBOLJŠE MARCO!