Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

PREDSTAVLJAMO: Manuel Locatelli

FEB 17 2016

avtor: Kevin Baruca


Milanov "projekt mladi" se nadaljuje, saj je bil v prvo ekipo po odhodih Nocerina in De Jonga premeščen Manuel Locatelli. V zadnjih letih Primavera ni izvažala veliko talentov v prvo ekipo, ampak sedaj kar mrgoli zanimivih igralcev. Siniša Mihajlović zelo rad pogleda k Brocchijevi ekipi, ki ga je med drugim že večkrat pohvalil za njegovo delo pri razvoju igralcev. Letos je v prvo ekipo Mihajlović lansiral že tri igralce, in sicer Donnarummo, Calabrio in Locatellija, ki vam ga eksluzivno predstavljamo.

MILANOVA PRIMAVERA
Uspehi Milana so tradicionalno povezani z igralci, ki jim pravimo "bandiere". To so igralci, ki so večji del oziroma celotno svojo nogometno kariero preživeli pri le enem klubu. Nemogoče je pozabiti šampione kalibra, kot so Cesare Maldini, Gianni Rivera, Franco Baresi, Paolo Maldini, Demetrio Albertini: vsi omenjeni igralci imajo vtatovirane barve Milana na svoji koži in so skozi zgodovino pustili velik pečat ter pomagali klubu priti na sam vrh evropskega in svetovnega nogometa. Do letošnjega leta, ko je na rdeče-črno klop sedel Siniša Mihajlović, pa Milan veliko časa ni vpoklical kakšnega igralca iz Primavere, saj je bil nazadje tak primer De Sciglio. V trening centru Primavere, ki se imenuje Vismara, pa nedvomno mrgoli zanimivih talentov, ampak zanimivo zakaj Filippo Inzaghi ni vpoklical nobenega igralca k prvi ekipi, saj je pred vodstvom članske ekipe Milana z dirigentsko paličico vodil ravno Primavero. Nedvomno je več kot dovolj dobro poznal igralce, ampak slednji niso dobili prostora v prvi ekipi. Čisto nasprotje je Siniša Mihajlović, ki je v prvo ekipo vpoklical Calabrio, ki je že pokazal svoj potencial, Donnarummo, ki je debitiral v začetni enajsterici Milana kot najmlajši vratar v zgodovini Serie A ter si je povsem zacementiral mesto med vratnicama in nazadnje še Locatellija. Manuel je marca podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo z Milanom do leta 2018. Enako je storil tudi Donnarumma in še en član Primavere, napadalec Patrick Cutrone. Še en dokaz, da Milan stavi na domače perspektivne igralce in že nekajkrat je predsednik Berlusconi skupaj z Gallianijem zatrdil, da je eden izmed ciljev kluba tudi ta, da se v prvo ekipo vsako leto pripelje vsaj enega igralca iz Primavere. Letos smo že pri številki tri. Potrebno je dodati tudi to, da sta bila Cutrone in Locatelli izbrana za najboljšega napadalca in vezista med vsemi igralci letnika 1998 v Italiji. Dosežka, ki sta lahko v ponos Primaveri, ampak sedaj je potrebno nadaljevati z napredkom tudi pri članski ekipi.

Mihajlović je že večkrat pokazal, da stavi na mlade igralce in da ve z njimi dobro delati. Lep primer mladega igralca, ki sicer ni dal skozi Milanove mladinske šole, je Niang, ki je velikokrat poudaril, da si del zaslug za njegov napredek zasluži Mihajlović in da mu bo za to večno hvaležen. Drugi primer predstavlja Romagnoli, ki si ga je na vse pretege želel Mihajlović vse od prvega dne, ko je prišel k Milanu. Zanj je Milan plačal neverjetnih 25 milijonov evrov, ampak Mihajlović je kot kaže vedel kaj dela. S prihodom Locatellija k prvi ekipi se je sedaj povrečna starost ekipe še bistveno bolj zmanjšala, sedaj znaša 25,9 let.



OSEBNA IZKAZNICA


Manuel Locatelli se je rodil 8. januarja 1998 v Leccu, Italija. Po nogometnem poklicu je vezist - regista. Svoje prve nogometne korake je naredil pri klubu Pescate, ki ga je vodil njegov oče. Slednji je bil tudi trener ekipe. Pri samo 9-ih letih so ga v svoje beležke zapisali predstavniki Atalante, ki je znana po temu, da išče mlade talentirane igralce. Tako je že kot majhen fant pristal pri Atalanti, kjer je takoj pokazal svoj talent, ki ga niso spregledali pri Milanu. Skavti rdeče-črnih so nato kar nekaj časa spremljali njegov napredek. Bilo je poletje, leta 2009, in obe lombardijski ekipi sta bili protagonist pri obojestranski nespštljivosti. Vse skupaj so začeli Bergamčani: izkoristili so pravilo, ki dovoljuje, da se lahko v klub brez ovir pripelje igralca, ki še ni dopolnili 14 let. Prepričali so starše mladega branilca Milana, Mattie Alborghettija, ki je tako kot Locatelli letnik 1998. Fant se je nato preselil v Bergamo k Atalanti. Milan je nato odgovoril in jim milo za drago vrnil udarec. Atalanti so speljali Locatellija, ki je tako pri 12-ih letih začel svojo avanturo v rdeče-črnih barvah. Začel je v kategoriji esordenti, kjer lahko igrajo igralci stari od 10 do 12 let. Igrajo se trije polčasi po 18 minut z žogo velikosti 4. Takoj je pokazal svoje izjemne tehnične sposobnosti in njegov napredek je konstanto rastel. Dokaz je tudi hiter preskok selekcije, saj je ekspresno zaigral za Giovanissimi Nazionali. V tej kategoriji lahko igrajo fanti stari od 12 do 14 let. Igra se na igrišču normalnih dimenzij, z žogo velikosti 5 in s po dvema polčasoma po 30 minut. Ravno v tej kategoriji je eksplodiral.

V sezoni 2012/13 je bil poleg lažjih poškodb, ki so ga mučile, protagonist tistega izjemnega prvenstva, saj se je z Milanom uspel uvrstiti v Final Eight (med osem najboljših ekip). Manuel je pokazal svoje kapacitete pri podajah in asistencah za zadetek soigralcev. Največkrat je zaposlil Cutroneja in definitivno mu je v spominu ostala asistenca do slednjega na tekmi proti Torinu, ki so jo uspeli po pomembnem zadetku napadalca dobiti rdeče-črni in se nato uvrstili v Final Eight. Po odlično odigranem prvenstvu v kategoriji Giovanissimi Nazionali si je priigral mesto v kategoriji Allievi Nazionali (od 14. do 16. leta starosti, igrata se dva polčasa po 35-40 minut). V tej kategoriji je pred dvemi leti igral po svojih letih kot mlajši igralec od ostalih. V ekipi pod vodstvom Omarja Danesija pa je pokazal, da mu preskok kategorije ne dela problemov. Tudi v tej kategoriji se mu je uspelo uvrstiti v Final Eight. Kljub temu pa je preskočil polfinalno tekmo proti Juventusu in finalno tekmo z Interjem, ki so jo rdeče-črni izgubili po enajstmetrovkah. Obe tekmi je izpustil zaradi izključitve, ki jo je prejel na tekmi proti Romi. Locatelli je bil nato takoj v začetku nove tekmovalne sezone premeščen k Brocchijevi Primaveri in bil dve leti mlajši od večine igralcev v zadnji kategoriji mladinskih selekcij. Kdor je spremljal njegove predstave v Primaveri se je lahko na lastne oči prepričal o kakšnem talentu je govora. Manuel je kreativen igralec, ki rad odigra hitre podaje, da svoje soigralce čim hitreje pošlje v situacijo za zadetek. Njegove izjemne tehnične sposobnosti na žogi pa so vzbudile zanimanje številnih trenerjev in nogometnih strokovnjakov. Locatellijev pristop v ekipi Primavere je navdušil tudi trenerja Brocchija, ki je Manuela označil za "prihodnost v svetovnem nogometu". Na žalost pa je bil lani žrtev poškodbe, ki ga je iz igrišč odmaknila za dva meseca. Na srečo vseh pa poškodba le ni bila hujše narave in je sedaj že pozabljena. 


Tudi v majici z državnim grbom je pustil velik pečat. Debitiral je februarja 2013 v italijanski reprezentanci do 15. leta starosti. Pod taktičnimi zamislimi trenerja Rocce je uspel naslednjega septembra osvojiti Torneo Quattro Nazioni, ki je turnir na katerem se udarijo štiri močne evropske reprezentance. Mesec kasneje je bil Locatelli vpoklican v italijansko reprezentanco do 17 let za kvalifikacijsko tekmo proti Švedski, ki je bila odigrana v okviru uvrstitve na turnir UEFA European Under-17 Championship. Na tekmi proti Švedom je Locatelli takoj vpisal svoj debitantntski zadetek. V takratni reprezentanci sta bila poleg Locatellija tudi Donnarumma in Cutrone. Vsi trije so leta 2015 tudi nastopili na evropskem prvenstvu do 17. leta starosti in Italiji pomagali priti do uvrstitve v četrt-finale, kjer se je njihova pot zaključila. Po 25-ih tekmah pa se je prav tako zaključila pot Locatellija v italijanski reprezentanci do 17 let, saj je 3. septembra 2015 debitiral v reprezentanci do 19. leta starosti. V tem času je za reprezentanco zbral že 7 nastopov.

Dodajmo tudi to, da je v letošnji sezoni v Primaveri uspel v ligi in pokalu zbrati 15 nastopov (skupaj 1317 minut) ter se 3-krat vpisal med strelce in 2-krat asistiral za zadetek. To je že preteklost, kajti začenja novo obdobje v svoji nogometni karieri. Sedaj bo skušal še bolj napredovati v članski ekipi Milana in čakati na priložnosti za dokazovanje, ki jih bo moral izkoristiti, če bo želel uresničiti svoje sanje, ki so nedvomno igranje v začetni enajsterici Milana, kluba, ki ga ima vtatoviranega na svoji koži.

NOGOMETNE PREDISPOZICIJE

Kot že nekajkrat omenjeno je Manuel v gibanjih zelo eleganten vezni igralec, ki ga zaznamujejo izjemne tehnične sposobnosti. Njegova boljša in močnejša noga je desna, ampak zna igrati zelo dobro tudi s svojo levo nogo. Najbolje se znajde na tako imenovani poziciji registe, ki skrbi za organizacijo napadov, pred obema centralnima branilcema. Zaradi svojih tehničnih predispozicij pa lahko igra tudi zunanjega vezista v formaciji s tremi veznimi igralci. Njegove dolge podaje imajo oči in so povrh vsega zelo natančne. Opremljen je tudi z dobrim udarcem iz daleč in če bo izkoristil vse svoje predispozicije, se bo o njemu še ogromno pisalo. Čeprav je zelo mlad ima za svoja leta tudi dobro fizično strukturo. Le-ta mu omogoča borbo z nasprotniki, pa čeprav so ti več ali manj starejši od njega. Odlično zna prenašati večje napore, kar je seveda ključna lastnost modernega vezista. Locatelli je tudi dokaj hiter igralec za vezista in to mu omogoča lažje vključevanje v napadalne akcije. Definitivno Manuel poseduje lastnosti vodje in veliko je takih, ki si upajo zatrditi, da bo fant nekega dne na svoji roki nosil kapetanski trak Milana. S pravim pristopom, odrekanjem in delom bi mu lahko to tudi uspelo in kdo ve, mogoče mu lahko uspe vrniti slavno tradicijo velikih kapetanov Milana, ki je sedaj že skoraj uničena.